Quantcast
Channel: Picatura de Fiere » Funeriu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

De ce nu pot aplica la ELI-NP

$
0
0

Dupa ce am vorbit ieri seara despre pozitiile de la ELI-NP mai multe persoane m-au intrebat "Aplici si tu la ELI-NP?". M-am uitat peste conditiile de participare la concurs ( pentru senior researcher) si am ajuns la concluzia ca nu indeplinesc criteriile minimale. Criterile minimale anuntate pe situl ELI-NP sunt cele stabilite de OM 6560/2012. Pentru fizica ele includ trei sectiuni. Voi trece in revista conditiile din cele trei sectiuni si vom vedea de ce nu le indeplinesc.

In momentul de fata sunt coautor al 358 de publicatii ale experimentelor D0 si ATLAS, din care 318 publicate, cu un total de 13845 citari. Printre aceste publicatii se afla si publicatia in care se anunta descoperirea bozonului Higgs, ea singura are aproape 700 citari. Aceste informatii sunt usor de verificat pe Inspires facand o cautare dupa numele meu. Am folosit datele de pe pagina indicata mai sus din data de 21 Februarie 2012 pentru calculele criteriilor minimale.

Voi incepe cu sectiunea Activitate de cercetare - A2 -:

Sectiunea A2.1 - Articole in reviste cotate ISI Thomson Reuters si in volume indexate ISI proceedings - pentru fiecare articol se considera scorul de influenta absolut al revistei in care a fost publicat articolul si se normeaza cu numarul efectiv de autori ( in cazul meu acesta este intotdeauna 30 - n-am publicat decat in cadrul colaborarilor cu mai mult de 80 de coautori). Astfel articolul referitor la descoperirea Higgs-ului aduce un scor de influenta (ai) corespunzator Physics Letters B in anul cel mai apropiat de cel al publicarii, adica 1.6 ( scorul de influenta al PLB pe 2010 asa cum este raportat de www.eigenfactor.org) impartit la 30. Calculand suma acestui coeficient pentru toate articolele din lista mea de publicatii obtin suma I=21.3 ( Recunosc ca pentru aproximativ 240 de articole am aplicat doar minimul scorului de influenta din anii in care au fost publicate, corespunzator revistelor in care au fost publicate1 ). Cerinta este I=4 pentru Profesor/CSI si I=2 pentru Conferentiar/CSII. Prin urmare aceasta este o conditie minimala pe care o indeplinesc.

Sectiunea A2.2 - Articole in reviste cotate ISI Thomson Reuters si in volume indexate ISI proceedings pentru care candidatul este prim autor sau autor corespondent. In domeniul fizicii experimentale a particulelor elementare nu exista notiunea de prim autor sau autor corespondent. Acest lucru era corectat in Art.10. Anexa 2 la care se facea referire in Art.5 al OM 4478/2011 :

Art.10: Autorul sau autorii principali ai unei publicatii se considera a fi oricare dintre urmatorii: [...]
e) toti autorii publicatiei, in cazul in care, conform practicii din domeniu, ordinea autorilor unei publicatii este cea alfabetica si nu reflecta contributia lor la publicatie, pentru publicatii din urmatoarele domenii:[...] (iii) fizica experimentala a energiilor inalte;

.

Ori Art.5 al OM 4478/2011 a fost abrogat prin OM 6560/2012 si cu acest articol a fost abrogata si aceasta anexa referitoare la definitia primului autor. Prin urmare, avand in vedere specificitatea domeniului de activitate la sectiunea A2.2 pot contabiliza 0 articole si prin urmare cu P=0 nu indeplinesc conditiile minimale ( P=3 pentru Profesor/CSI si P=1.5 pentru Conferentiar/CSII).

Sectiunea A3 - Recunoastere si impactul activitatii- in aceasta sectiune se aduna numele de citari in jurnale ISI ale articolelor publicate si se normeaza la numarul de autori efectivi. In cazul meu am evaluat acest coeficient a fi cel putin C=337. Prin urmare indeplinesc criteriul minimal C=35.0 pentru Profesor/CSI si C= 17.5 pentru Conferentiar/CSII.

Revenind la prima sectiune A1 - Activitatea didactica si profesionala - observ ca nu indeplinesc nici unul din criterile minimale. Astfel, in aceasta sectiune ( aparuta in OM 6560/2012 neexistand conditii similare in OM 4478/2011) se considera A1.1.1 - Carti/capitole ca autor; A1.1.2 - Carti/capitole ca editor; A1.2.1-Manuale didactice; A1.2.2 - Indrumatoare de laborator/aplicatii ( cu conditii minimale: Profesor -min 2, prim autor; Conferentiar -min 1, coautor) A1.3 - Brevete de inventie; A1.4 - Coordonare de programe de studii, organizare si coordonare de formare continuua si proiecte educationale. Granturi/proiecte de cercetare in valoare de peste 100000 Euro, castigate prin competitie - cu restrictie la pozitia de director/responsabil in acestea din urma. Nici la acesta sectiune nu indeplinesc nici un punct. Personal nu imi este clara importanta acestei sectiuni deoarece nu reflecta activitatea stiintifica ci, mai degraba, activitatea didactic-birocratica a candidatului.

Concluzionand - indeplinesc criteriile referitoare strict la activitatea de cercetare si recunoastere stiintifica (mai putin partea referitoare la publicatii ca prim autor care nu are cum sa se aplice unei persoane cu activitate doar in fizica experimentala a energiilor inalte).

Sa vedem cum as fi indeplinit aceste criterii daca OM 6560/2012 nu ar fi fost semnat.

Criteriile din OM 4478/2011 erau cam aceleasi cu diferenta ca se iau in considerare doar articolele/citarile din jurnale care au un scor de influenta absolut mai mare decat 0.3. Factorul I ar ramane acelasi cu cel mai de sus in cazul meu I=21.3. Numarul de citari probabil ca s-ar modifica si voi considera cazul in care acesta s-ar reduce la jumatate, respectiv C=168. Factorul P ( publicatii), luand in considerare definitia din Art.10 din Anexa 2 a OM 4478/2011 ar fi, in cazul meu, cel putin P= 500. Toti acesti factori sunt cu mult peste cei prevazuti in conditiile minimale pentru Profesor I=5, C=40 si P=5.

Observam ca in urma OM 6560/2012 nu mai indeplinesc conditiile minimale pentru CSII iar inainte le indeplineam chiar pe cele de Profesor. Opinia generala pe care am auzit-o dupa introducerea criteriilor minimale de catre Daniel Funeriu a fost ca acestea sunt mult prea stricte. Observam insa ca, din contra, criteriile modificate de Ecaterina Andronescu sunt mult mai restrictive ( in ciuda relaxarii scorului de influenta absolut care se ia in considerare, si a scaderii tuturor coeficientiilor minimali I,C,P ). Aceste noi restrictii sunt introduce fie prin abrograrea Anexei care adresa specificitatiile unor domenii ( in cazul de fata fizica experimentala a energiilor inalte ), fie prin introducerea unor criterii didactice si admistritive pe care nu se pune accentul in tariile in care eu mi-am desfasurat activitatea profesionala pana acum. Aceste ultime criterii sunt de fapt, in opinia mea, protectioniste fata de cercetatorii din afara si incurajeaza producerea de carti pentru a acoperi aceste criterii minimale. In plus, o carte de specialitate trebuie scrisa la apogeul carierei cand persoana are cea mai larga viziune asupra unei arii de cercetare si nu pentru a bifa criterii minimale impuse fara prea multa gandire.

Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, veti intelege de ce nu pot aplica la ELI-NP cercetatori asemenea mie. Mai grav este insa ca pentru a deveni Conferentiar sau Profesor in Romania trebuie sa-mi intrerup cercetarea pentru a scrie cateva articole de mana a doua in niste ISI-uri doar cu numele ca sa bifez niste casute facute de unii care n-au idee ce inseamna cercetarea in domeniul fizicii experimentale. M-apuc sa scriu....

PS: Pentru cei doritori de senzatii tari atasez fisierul pe care l-am folosit pentru a calcula indicii citati mai sus. Coeficienti_2013

  1. majoritatea articolelor publicate in Physical Review Letters - ai minim = 3.3, Physical Letters B cu ai min = 1.4

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images